Kinderosteopathie

Ook voor de allerkleinsten kan osteopathie veel betekenen. Denk maar aan baby’s die heel de dag door huilen en ontroostbaar zijn, kinderen met slaapproblemen, kinderen met concentratieproblemen,… Tal van klachten kunnen door ons beholpen worden.

Hoe komt het dat mensen al van zo jong klachten kunnen hebben? Wel eigenlijk start het allemaal al van bij de zwangerschap en de geboorte van een baby. De meeste hebben wel al eens gehoord over fontanellen. Een schedel is namelijk bij de geboorte nog niet helemaal verbeend en bevat 2 fontanellen (openingen) waardoor de schedelbotstukken kunnen glijden ten op zichte van elkaar. Hierdoor is de schedel dus vervormbaar en kan het hoofd van de baby passeren door het bekken van de moeder. Echter ondervindt de schedel van de baby hierbij soms heel wat weerstand van de bekkenbodemspieren en het bekken van de moeder en is het zelfs soms noodzakelijk om gebruik te maken van een zuignap of verlostang om de baby te kunnen bevrijden. Hierdoor kan het zijn dat de vervormingen van de schedel die normaal van voorbijgaande aard zijn, niet op een natuurlijke wijze terug verdwijnen.

 

Lies_Huyghe_05-min
Lies_Huyghe_01-min

Maar let op, niet alleen bij vaginale bevallingen kunnen dergelijke vervormingen van de schedel voorkomen. Ook bij keizersnede is dit het geval. Dit dan door het feit dat de baby steeds in een bepaalde richting werd geduwd terwijl daar geen uitweg is.

Het zijn deze schedelvervormingen en blokkeringen van aansluitende nekwervels die kunnen zorgen voor allerlei klachten bij het kind. En aangezien een baby nog niet kan praten, maakt hij/zij het duidelijk op hun manier: door te huilen.